HELİNSARA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
En son konular
» Asistan Akademi ile Sekreterlik Kursu
Diyarbakır Tarihi Eserler Empty2/2/2016, 03:07 tarafından info0710

» Asistan Akademi ile Sekreterlik Kursu
Diyarbakır Tarihi Eserler Empty2/2/2016, 03:04 tarafından info0710

» ücretsiz program indir
Diyarbakır Tarihi Eserler Empty5/1/2016, 15:23 tarafından is_for_you

» Animasyon Akademi Animasyon Kursları Başlamıştır.
Diyarbakır Tarihi Eserler Empty29/7/2015, 23:34 tarafından info0710

» Diksiyon Kursu | Diksiyon Akademi
Diyarbakır Tarihi Eserler Empty22/7/2015, 02:31 tarafından info0710

» Ofisdata | Excel Eğitimi
Diyarbakır Tarihi Eserler Empty9/7/2015, 07:16 tarafından info0710

» Ofisdata | Excel Eğitimi
Diyarbakır Tarihi Eserler Empty9/7/2015, 05:47 tarafından info0710

» ON FORMAT ÖNCESİNE GERİ DÖNME
Diyarbakır Tarihi Eserler Empty27/4/2012, 06:55 tarafından emir973

» helinsara chat sitenize ekleyin
Diyarbakır Tarihi Eserler Empty7/1/2009, 13:01 tarafından çeto

Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Mart 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Takvim Takvim


Diyarbakır Tarihi Eserler

Aşağa gitmek

Diyarbakır Tarihi Eserler Empty Diyarbakır Tarihi Eserler

Mesaj tarafından prens21 1/11/2007, 01:38

İÇ KALE İÇİNDEKİ YAPILAR

Diyarbakır surlarının kuzeydoğu köşesine yerleştirilen İç Kale'nin tarihi muhtemelen bu bölgenin ilk yerleşik halkı olan Hurri-Mitanniler (M.Ö.4-3. bin) dönemine kadar iner. İç Kale, Romalılar tarafından şimdiki şehir surlarının yapılması ile özel bir önem kazanmış ve hir devirde yönetim merkezi olmuştur.

İç Kale'yi saran ve şimdiki Artuklu kemerinden geçen ilk surlar daha sonra yıkılmış, Kanuni Süleyman zamanında şimdiki 16 burç ve surlar yapılmıştır. (1521-1527) İç Kale' nin Saray Kapı, Küpeli Kapı, Fetih ve Oğrun Kapıları bulunmaktadır.

ATATÜRK MÜZESİ ve KÜTÜPHANESİ

19.yüzyıl sonlarına tarihlenmektedir. Mustafa Kemal Paşa'nın 1917 yılında II.Ordu Komutanı iken karargah olarak kullandığı bina, 1973 yılında 7.Kolordu Komutanlığı'nca düzenlenip Komutan ****** Müze ve Kütüphanesi olarak hizmete açılmıştır.

ASLANLI ÇEŞME

İç Kale'de kemerli girişin hemen altında yer alır. 19.yüzyıl sonlarına tarihlenmektedir. Üçgen alınlıklı çeşmede, dilimli kemere sahip niş içerisinde yerleştirilmiş aslan heykelinin ağzından suyun akışı sağlanmıştır. Orijinalde iki aslanın bulunduğu çeşmede aslanlardan biri bugün yerinde bulunmamaktadır.

SAINT GEORGE (KARA PAPAZ) KİLİSESİ

iç Kale' nin kuzeydoğu köşesinde yer alır. Yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ancak inşa tarzı ve yapıda kullanılan malzemeden dolayı Roma dönemine, M.S. 2.yy7a ait olduğu düşünülür. Kilise, Artuklular döneminde sarayın hamamı olarak kullanılmıştır. Bazı kaynaklarda Artuklu hükümdarlarının bu hamamda ve sarayda Cizreli bilgin Emül İz El Cezeri' nin imal ettiği robotları kullandıkları yazılmaktadır.

KALE CAMİ (Hazreti Süleyman-Nasiriye Cami)

Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından 1155-1169 yılları arasında yaptırılmıştır. Cami bitişiğinde Osmanlılar döneminde yapılan, Halid Bin Velid' in oğlu Süleyman ile Diyarbakır' ın Araplar tarafından alınışı sırasında şehit düşen diğerlerinin yattığı Meşhed bulunmaktadır.

ARTUKLU KEMERİ

Artuklu döneminde İç Kale'ye girişi sağlanmaktadır. 10 m. genişliğinde, sivri kemerli bu girişin üzerindeki büyük boyutlu nesir yazılı kitabede 1206-1207 tarihi görülmektedir ki , bu da sarayla aynı döneme ait olduğunu göstermektedir. Kemerin iki yanında ki kireç taşına işlenmiş aslan-boğa mücadelesini işleyen kabartma ile kemerin, Ulu Camii' nin doğu girişinin bir tekrarı olduğu görülmektedir.

VİRANTEPE ve ARTUKLU SARAYI

iç Kale'nin kuzeybatısında yer alan bir (yığma tepe) höyük olan Virantepe, Diyarbakır'ın aynı zamanda çekirdek kuruluş noktasıdır. Virantepe' de 1961-1962 yıllarında yapılan kazılar sonucunda, etrafı surlarla çevrili, Artuklu Hükümdarı Melik Salih Nasıreddin Mahmud (1200-1222) dönemine ait bir sarayın temelleri açığa çıkartılmıştır. Zengin renkli taş mozaik ve çini süslemelerle oldukça gösterişli selsebil ve haçvari eyvanlarla çevrili fıskiyeli bir havuza sahip olan sarayın, renkli cam ve taş küplerden oluşan mozaik süslemeleri, Türk mimarisinde ilk kez burada görülmektedir. Doğu bölümünde saraya çıkışı sağlayan merdivenler açığa çıkartılmış ve saray girişinin, alttaki kemerin yanında olduğu belirlenmiştir.

HANLAR

DELİLLER (HÜSREV PAŞA) HANI

Mardin Kapı'dadır. 1527 miladi yılında Diyarbakır Valisi Hüsrev Paşa tarafından arkasındaki cami ve medrese ile birlikte yapılmıştır. Deliller Hanı olarak bilinmesinin nedeni, hicaza gidecek hacı adaylarını götürecek delillerin (rehber) bu handa kalmalarındandır. Avlulu, iki katı olarak inşa edilmiş olan yapı, restore edilmiştir ve günümüzde turistik bir otel olarak hizmet vermektedir.

HASAN PAŞA HANI

Ulu Camii'nin doğusundadır. Vali Hasan Paşa tarafından 1573 miladi yılında yaptırılmıştır. Avlulu, iki katlı olarak inşa edilmiştir. Avlu ortasında bezemesiz başlıklara oturan altı sütunlu, üstü kubbeli bir şadırvan bulunmaktadır.

KALELER

DİYARBAKIR KALESİ

Karacadağ' dan Dicle'ye uzanan geniş bazalt platosunun doğu kenarında geniş bir düzlük üzerinde yer alır. Dış Kale ve İç Kale olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.

DIŞ KALE

Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen kentin M.S.349 yılında Roma İmparatoru II.Constantius zamanında kalesi yeni baştan onarıp, güçlendirilerek etrafı surlarla çevrilmiştir. Böylece genel şeklini alan Diyarbakır Kalesi, daha sonra kente egemen olan uygarlıklar tarafından yapılan eklenti ve onarımlarla günümüze kadar gelebilmiştir. Kuşbakışı görüntülü ile kenti bir kalkan balığı şeklinde çevreleyen surların üzeri, kente egemen olan otuza yakın uygarlığın izlerini taşıyan, oyma ve kabartma motiflerin yanı sıra, onu bir kuşak gibi çevreleyen yazılrala bezelidir. Bu nedenle A.Gabriel tarafından "Açık Hava Yazıtlar Müzesi" olarak nitelendirilmiştir. 5 Km uzunluğundadır. Yüksekliği 10-12 m, kalınlıkları 3-5 m. arasında değişmektedir. Kare, çokgen ve yuvarlak planlı toplan 82 burca sahip olup, bunlardan en önemlileri; Keçi Burcu, Yedi Kardeş Burcu, Ben-u Sen Burcu, Nur Burcu'dur. Dış Kale'nin, dört yöne açılan, mimarlık tarihi açısından birbirinden önemli dört kapısı vardır. Kuzeyde Dağ Kapı (Harput Kapı), batıda Urfa Kapı (Rum Kapısı), güneyde Mardin Kapı (Tel Kapı), doğuda Yeni Kapı (Dicle veya Su Kapısı) yer almaktadır. Bu günkü Dış Kale surlarının dışında ikinci bir sur daha bulunmaktaydı. Ancak 1232 yılında kente egemen olan Eyyubi hükümdarı Melik Kamil tarafından yıktırılarak taşları bugünkü surların onarımında kullanılmıştır. Bugün kalıntılarını Mardin Kapı ve Ben-u-Sen taraflarında izleyebilmekteyiz.

İÇ KALE

Dış Kale'nin kuzeydoğu köşesinde yer alır. Dış Kale'den surlarla ayrılmaktadır. İç Kale'de yer alan Viran Tepe, kentin ilk yerleşim noktasıdır ve bu tepenin etrafı da surlarla çevrilidir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1524-1526) yapılan surlarla genişletilmiştir. 16 burçlu İç Kale'nin de dört kapısı bulunmaktadır. Fetih ve Oğrun kapıları dışa, Saray ve Küpeli Kapıları da kente açılmaktadır.

KÖPRÜLER

DİCLE (ON GÖZLÜ ) KÖPRÜ

Şehrin güneyinde, Mardin Kapısı dışında ve şehre 3 km. mesafededir. kentin kuruluşu ve gelişmesi ile ilintili olabilecek bir geçmişi bulunan köprünün günümüze ulaşabilen kısımlarının, miladi 1065 tarihinde Mervaniler döneminde, Übeyd oğlu Yusuf isimli bir mimar tarafından inşa edildiğini üzerindeki kitabesinden öğrenmekteyiz. Kesme bazalt taştan on gözlü olarak inşa edilmiştir.

MALABADİ KÖPRÜSÜ

Diyarbakır-Batman yolu üzerinde, Silvan ilçesine 24 km. mesafededir. Kitabesinde 1147 miladi yılında Timurtaş Bin-İ İlgaz Bin-i Artuk tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Farklı uzunluklarda, kırık hatlar halinde üç bölümden oluşmaktadır. Orta bölümde ayakları kayalıklara oturtulmuş 38.60 m. açıklığı bulunan sivri bir kemer yer almaktadır. Kitabesi, kabartmalları ve mimarisi ile eşsiz olan bu köprü için A.Gabriel şu bilgileri verir: "Modern hesabının olmadığı devirde bu açıklıkta o zaman için böyle bir eser hayranlık ve takdiri muciptir. Ayasofya Camii nin kubbesi, köprünün altına rahatlıkla girebilmektedir. Balkanlar' da , Anadolu'da, Ortadoğu' da bu açıklıkta, bu yaşta bir başka köprü yoktur."

DEV GEÇİDİ KÖPRÜSÜ

Diyarbakır' ın 20 km. kuzeyinde ki Deve Geçidi suyu üzerine kurulmuştur. sivri kemerli 7 gözlü olarak inşa edilmiştir. Üzerinde iki kitabe ve Kuran-ı Kerim' in Bakara suresi' nin 262. Ayeti yer almaktadır. Kitabesinden 1218 miladi yılında Artuklu Hükümdarı Melik Salih Mahmut döneminde Mimar Cafer İbn Mahmut tarafından yapıldığı öğrenilmektedir.
prens21
prens21
Moderatör
Moderatör

Erkek
Mesaj Sayısı : 28
Yaş : 38
Kayıt tarihi : 01/11/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz