HELİNSARA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
En son konular
» Asistan Akademi ile Sekreterlik Kursu
Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty2/2/2016, 03:07 tarafından info0710

» Asistan Akademi ile Sekreterlik Kursu
Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty2/2/2016, 03:04 tarafından info0710

» ücretsiz program indir
Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty5/1/2016, 15:23 tarafından is_for_you

» Animasyon Akademi Animasyon Kursları Başlamıştır.
Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty29/7/2015, 23:34 tarafından info0710

» Diksiyon Kursu | Diksiyon Akademi
Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty22/7/2015, 02:31 tarafından info0710

» Ofisdata | Excel Eğitimi
Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty9/7/2015, 07:16 tarafından info0710

» Ofisdata | Excel Eğitimi
Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty9/7/2015, 05:47 tarafından info0710

» ON FORMAT ÖNCESİNE GERİ DÖNME
Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty27/4/2012, 06:55 tarafından emir973

» helinsara chat sitenize ekleyin
Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty7/1/2009, 13:01 tarafından çeto

Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Nisan 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Takvim Takvim


Diyarbakır Mutfak Kültürü

Aşağa gitmek

Diyarbakır Mutfak Kültürü Empty Diyarbakır Mutfak Kültürü

Mesaj tarafından prens21 1/11/2007, 01:33

--------------------------------------------------------------------------------

Doğu bölgelerimizin yaşam kaynağı. Dicle Nehri'nin kıyısında kurulmuş, tarih kokan bir ili. Karpuzları, kebapları, Çin Seddi'nden sonra en uzun surlarıyla bilinen Diyarbakır, birçok Anadolu kenti gibi eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılıyor. Eski Diyarbakır denilen kısım surlarla çevrili. İstanbul Topkapı'daki Suriçi'nin birkaç yıl önceki hali sanki. Aynı karmaşa, aynı keşmekeş... Buradan ayrıldığı en önemli özellik yol boyunca dizilen kebapçı dükkanlarının bolluğu. Yemek konusunda ise en meşhur yeri; nefis Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası ile ünlenmiş Selim Amca'nın Sofra Salonu. Yeni şehir ise lüks apartrmanları, alışveriş merkezleri, kafeleri, restoranlarıyla tam bir metropol.
Şehrin gelişmesine ve insanların yaşam tarzının değişmesine paralel olarak elbette yöresel mutfak da farklılaşma göstermiş. Önceleri evlerde hazırlanan pek çok gıda maddesi yerini hazır yiyeceklere bırakmış durumda. Buna karşın kırsal kesimde hala Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi kış hazırlıkları sürmekte. Oyulup kurutulan kabak ve patlıcanlar, üzümden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler yazdan kışa geçiş hazırlıklarının başlıcaları. Bol yağlı, acılı, ekşili mutfağıyla ün salmış Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının tipik özelliklerini de taşıyor. Zeytinyağı bölgede pek rağbet görmüyor. Et, çoğu kez patlıcan ve domatesle birlikte kullanılıyor.
Tarım alanına göz attığımızda buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, pamuk ve tütün yetiştirildiğini görüyoruz. Meyvecilik çok fazla gelişmemiş. Gelin görün ki kavun ve karpuz dendiğinde Diyarbakır akla geliyor. Bunlardan özellikle kalın kabuklu olanlar, belli yöntemlerle uzun süre saklanabiliyorlar.
Diyarbakır yöresini özetleyen bu kısa girişten sonra geleneksel mutfaktan seçtiğimiz yemeklerle baş başa bırakıyoruz sizleri. İşte çorbasından tatlısına Diyarbakır mutfağı...

MAHALLİ YEMEKLER

1-MEFTUNELER

-Patlıcan Meftunesi

-Kabak Meftunesi

-Kenger Meftunesi



2-DOLMALAR

Etli eşkili dolma (Sumaklı)

Etsiz zeytinyağlı dolma

3-KİBE MUMBAR

4-KELLE PAÇA

5-ZAHİRE YEMEKLERİ

-Bulgur Pilavı

-Belluh

-İçli Köfte

-Lapa

-Hıllorik

-Pıçık

-Sığma (sıkma)

-Lebeni (ayran çorbası[yoğurt çorbası])

-Duvaklı Pilav

-Kibe Kudur

-Keşkek

-Habenisk

6-KIRSALDA YENEN YEMEKLER

-Sörün

-Mallez

-Mastav

-Löeel

7-Tatlılar

a-KADAYIF:
-Kaymaklı kadayıf, düz veya burmalı

-Kaymaksız kadayıf, düz ve burmalı

-Peynirli kadayıf
b-REVANİ
c-ZİNGİL
ç-TAŞ EKMEĞİ (üstüne pekmez ve yağ dökülür)
d-NURİYE TATLISI
e-KÜNEFE
f-HALBUR HURMA
prens21
prens21
Moderatör
Moderatör

Erkek
Mesaj Sayısı : 28
Yaş : 38
Kayıt tarihi : 01/11/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz