En son konular
Arama
Mayıs 2024
Ptsi | Salı | Çarş. | Perş. | Cuma | C.tesi | Paz |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Diyarbakır Mutfak Kültürü
1 sayfadaki 1 sayfası
Diyarbakır Mutfak Kültürü
--------------------------------------------------------------------------------
Doğu bölgelerimizin yaşam kaynağı. Dicle Nehri'nin kıyısında kurulmuş, tarih kokan bir ili. Karpuzları, kebapları, Çin Seddi'nden sonra en uzun surlarıyla bilinen Diyarbakır, birçok Anadolu kenti gibi eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılıyor. Eski Diyarbakır denilen kısım surlarla çevrili. İstanbul Topkapı'daki Suriçi'nin birkaç yıl önceki hali sanki. Aynı karmaşa, aynı keşmekeş... Buradan ayrıldığı en önemli özellik yol boyunca dizilen kebapçı dükkanlarının bolluğu. Yemek konusunda ise en meşhur yeri; nefis Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası ile ünlenmiş Selim Amca'nın Sofra Salonu. Yeni şehir ise lüks apartrmanları, alışveriş merkezleri, kafeleri, restoranlarıyla tam bir metropol.
Şehrin gelişmesine ve insanların yaşam tarzının değişmesine paralel olarak elbette yöresel mutfak da farklılaşma göstermiş. Önceleri evlerde hazırlanan pek çok gıda maddesi yerini hazır yiyeceklere bırakmış durumda. Buna karşın kırsal kesimde hala Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi kış hazırlıkları sürmekte. Oyulup kurutulan kabak ve patlıcanlar, üzümden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler yazdan kışa geçiş hazırlıklarının başlıcaları. Bol yağlı, acılı, ekşili mutfağıyla ün salmış Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının tipik özelliklerini de taşıyor. Zeytinyağı bölgede pek rağbet görmüyor. Et, çoğu kez patlıcan ve domatesle birlikte kullanılıyor.
Tarım alanına göz attığımızda buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, pamuk ve tütün yetiştirildiğini görüyoruz. Meyvecilik çok fazla gelişmemiş. Gelin görün ki kavun ve karpuz dendiğinde Diyarbakır akla geliyor. Bunlardan özellikle kalın kabuklu olanlar, belli yöntemlerle uzun süre saklanabiliyorlar.
Diyarbakır yöresini özetleyen bu kısa girişten sonra geleneksel mutfaktan seçtiğimiz yemeklerle baş başa bırakıyoruz sizleri. İşte çorbasından tatlısına Diyarbakır mutfağı...
MAHALLİ YEMEKLER
1-MEFTUNELER
-Patlıcan Meftunesi
-Kabak Meftunesi
-Kenger Meftunesi
2-DOLMALAR
Etli eşkili dolma (Sumaklı)
Etsiz zeytinyağlı dolma
3-KİBE MUMBAR
4-KELLE PAÇA
5-ZAHİRE YEMEKLERİ
-Bulgur Pilavı
-Belluh
-İçli Köfte
-Lapa
-Hıllorik
-Pıçık
-Sığma (sıkma)
-Lebeni (ayran çorbası[yoğurt çorbası])
-Duvaklı Pilav
-Kibe Kudur
-Keşkek
-Habenisk
6-KIRSALDA YENEN YEMEKLER
-Sörün
-Mallez
-Mastav
-Löeel
7-Tatlılar
a-KADAYIF:
-Kaymaklı kadayıf, düz veya burmalı
-Kaymaksız kadayıf, düz ve burmalı
-Peynirli kadayıf
b-REVANİ
c-ZİNGİL
ç-TAŞ EKMEĞİ (üstüne pekmez ve yağ dökülür)
d-NURİYE TATLISI
e-KÜNEFE
f-HALBUR HURMA
Doğu bölgelerimizin yaşam kaynağı. Dicle Nehri'nin kıyısında kurulmuş, tarih kokan bir ili. Karpuzları, kebapları, Çin Seddi'nden sonra en uzun surlarıyla bilinen Diyarbakır, birçok Anadolu kenti gibi eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılıyor. Eski Diyarbakır denilen kısım surlarla çevrili. İstanbul Topkapı'daki Suriçi'nin birkaç yıl önceki hali sanki. Aynı karmaşa, aynı keşmekeş... Buradan ayrıldığı en önemli özellik yol boyunca dizilen kebapçı dükkanlarının bolluğu. Yemek konusunda ise en meşhur yeri; nefis Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası ile ünlenmiş Selim Amca'nın Sofra Salonu. Yeni şehir ise lüks apartrmanları, alışveriş merkezleri, kafeleri, restoranlarıyla tam bir metropol.
Şehrin gelişmesine ve insanların yaşam tarzının değişmesine paralel olarak elbette yöresel mutfak da farklılaşma göstermiş. Önceleri evlerde hazırlanan pek çok gıda maddesi yerini hazır yiyeceklere bırakmış durumda. Buna karşın kırsal kesimde hala Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi kış hazırlıkları sürmekte. Oyulup kurutulan kabak ve patlıcanlar, üzümden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler yazdan kışa geçiş hazırlıklarının başlıcaları. Bol yağlı, acılı, ekşili mutfağıyla ün salmış Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının tipik özelliklerini de taşıyor. Zeytinyağı bölgede pek rağbet görmüyor. Et, çoğu kez patlıcan ve domatesle birlikte kullanılıyor.
Tarım alanına göz attığımızda buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, pamuk ve tütün yetiştirildiğini görüyoruz. Meyvecilik çok fazla gelişmemiş. Gelin görün ki kavun ve karpuz dendiğinde Diyarbakır akla geliyor. Bunlardan özellikle kalın kabuklu olanlar, belli yöntemlerle uzun süre saklanabiliyorlar.
Diyarbakır yöresini özetleyen bu kısa girişten sonra geleneksel mutfaktan seçtiğimiz yemeklerle baş başa bırakıyoruz sizleri. İşte çorbasından tatlısına Diyarbakır mutfağı...
MAHALLİ YEMEKLER
1-MEFTUNELER
-Patlıcan Meftunesi
-Kabak Meftunesi
-Kenger Meftunesi
2-DOLMALAR
Etli eşkili dolma (Sumaklı)
Etsiz zeytinyağlı dolma
3-KİBE MUMBAR
4-KELLE PAÇA
5-ZAHİRE YEMEKLERİ
-Bulgur Pilavı
-Belluh
-İçli Köfte
-Lapa
-Hıllorik
-Pıçık
-Sığma (sıkma)
-Lebeni (ayran çorbası[yoğurt çorbası])
-Duvaklı Pilav
-Kibe Kudur
-Keşkek
-Habenisk
6-KIRSALDA YENEN YEMEKLER
-Sörün
-Mallez
-Mastav
-Löeel
7-Tatlılar
a-KADAYIF:
-Kaymaklı kadayıf, düz veya burmalı
-Kaymaksız kadayıf, düz ve burmalı
-Peynirli kadayıf
b-REVANİ
c-ZİNGİL
ç-TAŞ EKMEĞİ (üstüne pekmez ve yağ dökülür)
d-NURİYE TATLISI
e-KÜNEFE
f-HALBUR HURMA
prens21- Moderatör
-
Mesaj Sayısı : 28
Yaş : 38
Kayıt tarihi : 01/11/07
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
2/2/2016, 03:07 tarafından info0710
» Asistan Akademi ile Sekreterlik Kursu
2/2/2016, 03:04 tarafından info0710
» ücretsiz program indir
5/1/2016, 15:23 tarafından is_for_you
» Animasyon Akademi Animasyon Kursları Başlamıştır.
29/7/2015, 23:34 tarafından info0710
» Diksiyon Kursu | Diksiyon Akademi
22/7/2015, 02:31 tarafından info0710
» Ofisdata | Excel Eğitimi
9/7/2015, 07:16 tarafından info0710
» Ofisdata | Excel Eğitimi
9/7/2015, 05:47 tarafından info0710
» ON FORMAT ÖNCESİNE GERİ DÖNME
27/4/2012, 06:55 tarafından emir973
» helinsara chat sitenize ekleyin
7/1/2009, 13:01 tarafından çeto